Viikko 2 – Kestovaipat

Tämän viikon ekokokeilu oli minulle siinä mielessä helppo, että olen käyttänyt kestovaippoja silloin tällöin ja olen hankkinut paljon tietoa kestovaipoista jo etukäteen. Hankin kestovaippoja jo ennen vauvan syntymää ja reiluuden nimissä hankin myös kestoliivinsuojuksia (jotka ovat olleet loistavia!). Vaippojen hankinta ei ollut vaikeaa, sillä niitä löytyi uutena monilta valmistajilta ja käytettynä kirppareilta. Jos olisin perehtynyt asiaan tarkemmin, en olisi ostanut yhtäkään vaippaa uutena, sillä käytettyjen imuteho on huomattavasti parempi. Yhteensä kaikkiin vaippavermeisiin meni 120€. Kuulostaa paljolta, mutta vauvan kertakäyttövaippoihin saa upotettua helposti useita tonneja vaippaiän aikana. Kaikista haasteellisinta kestovaippailun aloittamisessa oli löytää oleellinen tieto netin kestovaippaviidakosta. Hyvää ja luotettavaa infoa löytyy Kestovaippayhdistyksen sivuilta.

Kestikset

Pari kuorivaippaa, All-In-One-vaippa, imuja ja kestisliivinsuojuksia.

Miksi päädyin hankkimaan kestovaipat? Järkytyin luettuani erään artikkelin, jonka mukaan ensimmäiset kertakäyttövaipat tulivat käyttöön 1960-luvulla, eivätkä ne vieläkään ole maatuneet kaatopaikalla. Yksi lapsi käyttää vaippaikänsä aikana yhteensä noin 5 000 vaippaa. Voitte siis vain kuvitella kuinka valtavat jätekasat kertakäyttövaipat aiheuttavat. Lisää hyviä syitä kestovaippojen käyttöön löytyy täältä (Kestovaippayhdistys) ja täältä (Leo Straniuksen blogi, tähän kannattaa tutustua muutenkin). Eli kaikenlaiset AIO:t, kuoret, imut, kuivaliinat, lanoliinit yms. oli jo ennestään tuttuja, mutta tämän viikon haasteena olikin käydä läpi kaikki ne tilanteet, joissa “ei ole voinut” käyttää kestovaippoja.

Nämä “ei kestiksiä” -tilanteet ovat siis reissut ja yöt. Olen käyttänyt pieniä kauppareissujakin syynä käyttää kertakäyttövaippoja sekä tietysti öisinhän olisi ollut mahdotonta käyttää kestovaippoja. Muitakin syitä löytyi kuten “Meille on tulossa vieraita” ja “Ollaan kuitenkin kohta menossa pihalle”. Tekosyitähän nämä kaikki oli ja nyt jälkikäteen naurattaa se, että en edes viitsinyt yrittää kestiksiä erilaisissa tilanteissa ennen niiden tuomitsemista.

Kestovaippaviikko alkoi jo sunnuntaina. Ensimmäinen haaste oli kolmen tunnin vierailu 30 kilometrin päässä ystäväni luona ja se sujui ongelmitta yhdellä vaipan vaihdolla. Seuraava haaste koitti illalla: ensimmäinen kestovaippayö! Jännitti hurjasti, sillä olin varma että joudun vaipanvaihtoon ja lakanoiden pesuun monta kertaa yön aikana, mutta mitä vielä! Vaippa piti hyvin aamuun asti eikä tyttö ollut moksiskaan. Lisäsin haastetta heti seuraavana päivänä ja lähdimme kolmen päivän lomareissulle mummolaan 200 kilometrin päähän kotoa. Automatkalla pysähdyttiin kerran vaipanvaihtoon, eikä silloinkaan olisi vielä ollut akuuttia tarvetta. Reissulla oli matkassa 12 vaippaa ja ne riittivät oikein hyvin (toki mummolan kuivausrummulla oli vaikutus asiaan). Kestovaippojen pesussa tulee olla tarkkana, sillä pesuaine ei saa sisältää liikaa saippuaa eikä fosfaattia, jotta imukyky säilyy. Myöskin huuhteluaineet on pannassa, mutta etikka toimii hyvin huuhteluaineen sijasta. Lisää tietoa kestovaippojen pesusta löytyy täältä. Mummun asenne kestovaippoja kohtaan myös lämmitti mieltä: “On täällä kuusi eri sänkyä mistä valita jos tytön oma sänky kastuu yöllä, laita vaan poies ne kertakäyttövaipat”.

Kestovaippaviikko on sujunut niin hyvin, että tästä taitaa jäädä nyt pysyvä käytäntö. Neljä päivää on kulunut, eikä yhtään kertakäyttövaippaa ole tarvittu, eikä yhdetkään vaatteet ole sotkeentuneet falskaavan vaipan takia 🙂 Ekonäkökulman lisäksi kestiksien käyttö on parantanut tytön vaippa-alueen ihon! Tässä vielä tiivistetysti havaintoja kestovaippaviikolta:

  1. Pue vaipat huolellisesti. Jos vaippa on väärin päällä se falskaa varmasti.
  2. Usko keskustelupalstojen enemmistöä. Nauhavaippa on paras!
  3. Älä lannistu muiden sanomisista. “Ei se ole niin ekologista oikeasti” “Se ei ole vauvalle hyväksi” “Joudut jatkuvasti pyykkäämään niitä vaippoja ja likaantuneita vaatteita” Nämä olen minäkin kuullut useasti ja todennut fiktioksi 😉
  4. Vaippapyykkiä on hyvä pestä joka toinen päivä (16 vaipan setillä). Vaippoja menee meillä päivässä 5 – 8.

Seuraavalla viikolla onkin säätöä sähkön kanssa (tai oikeastaan ilman sitä). Palataan kestovaippoihin ja sähköviikon sisältöön ennen seuraavan kokkeilun alkua! Hyviä helteitä!

 

 

 

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Viikko 2 – Kestovaipat

  1. Pingback: Vähän vaipoista ja sanasia sähköstä | Mammun ekokokkeilut

  2. Minsku says:

    Me ollaan kaikki kolme kestovaipatettu – keskimmäisen iho ei kestänyt paperivaippaa edes väliaikaisena ratkaisuna… Homma ei ole vaikeeta, listaasi lisäisin myös istuvan vaipan. Lapsen ruumiinrakenne vaikutti meillä, eli samalla keskimmäiselle tein itse hoikkeliinvaippoja, kun kaikki muut vuosi. Tsemppiä, suosittelen!

    Like

  3. Pingback: Viikko 13 – Ekotekoja vauva-arjessa | Mammun ekokokkeilut

  4. Pingback: Viikko 18 – Eroon kertakäyttömaailmasta | Mammun ekokokkeilut

Leave a comment