Viikko 12 – Roskasta aarteita

Tällä viikolla muutin roskia aarteiksi, elikkäs askartelin roskasta kelpoa käyttötavaraa. Tässä täytyy muistaa, että roskasta saa helposti lisää roskaa aikaiseksi, eli kannattaa tosiaan miettiä mitä aikoo roskasta väsätä ja miksi, sillä monesti roska päätyy parempaan uusiokäyttöön kierrätyspisteen kautta. Myöskin ”käyttökelpoisen” roskan keräilyllä ja himohamstraamisella on hiuksenhieno ero. Pääpointtina kuitenkin on se, että järkevä kierrätysmateriaalien käyttö kannattaa! Nytpä esittelen mitä sain aikaiseksi meidän perheen arkipäiväisistä roskista.

Lasipurkkeja tuppaa kertymään ilmeisesti kaikille, nimittäin netin ihmeellinen maailma on aivan täynnä lasipurkkiaskarteluohjeita! Meillä isohkot lasipurkit päätyvät kalapurkeiksi tai muiksi säilöntäpurkeiksi, mutta pienten pilttipurkkien ja jo kerran uunissa pyörähtäneiden purkkien kohtalo on yleensä ollut lasinkeräyspiste (eikä sekään nyt huono vaihtoehto ole).

Kaivelin kaapeista esille kaiken mitä mahdollisesti voisi lasiaskartelussa tarvita, vakoilin netistä ohjeita ja sain aikaiseksi lähinnä kynttiläkuppeja. Käytössä oli lasimaalia, kuumaliimaa, narua, helmiä, sanomalehtiä, rautalankaa, mustaa spray-maalia ja kimalleliimaa ja tällaista jälkeä tuli: 20140919_194707 20140919_194541

2014-09-21 18.45.29 2014-09-21 18.44.42

20140919_194517Kynttiläkupit ovat syysiltojen riemu ja kiva antaa esimerkiksi lahjaksi, mutta löysin netistpurkit_hyllyssää myös hurjasti ohjeita lasipurkkien käytännölliseen jatkokäyttöön. Niistä paras oli ehdottomasti ohje, kuinka saada pikkutavarat säilöön purkkeihin niin, ettei hyllytilaa kulu. Tämä idea tulee kyllä käyttöön meidän varastossa, jossa on ruuvit sun muut ihan sekaisin ja aina tiellä.

Sanomalehtiä käytinkin jo tuikkukuppien teossa, mutta tahdoin löytää myös muita paperiroskan käyttökohteita. Päädyin tekemään kartongin palasista ja paperisilpusta korttipohjia. Korttipohjien valmistus onnistuisi tekemällä paperimassaa (ohje löytyy täältä) mutta tahdoin kokeilla jotain itselleni uutta tekniikkaa.

2014-09-16 22.00.05Löysin pannuhuoneen perältä keittiön pintarempasta ylijäänyttä tapettiliimaa. Tapettiliiman voi varmasti korvata erikeeper-vesi-sekoituksella. Sivelin tapettiliimaa isolle kartongin palalle ja lätkin siihen päälle paperisilppua. Sivelin uuden kerroksen liimaa silpun päälle ja annoin kuivua yön yli. Sitten leikkelin kartongin kortin kokoisiksi palasiksi, koristelin ja ta-daa, valmista tuli! 2014-09-21 18.44.03Olen ehkä vähän aikaisessa näiden joulukorttien kanssa, mutta parempi näin kuin ähertää hädissään pari päivää ennen joulua (nimim. kokemusta on!).

2014-09-16 22.00.56

Pinjan tärpöstysalusta

Silputessani lehtiä leikkelin niistä kivat kuvat irti. Asettelin kuvat isolle pahvin palaselle molemmin puolin, päälle kontatkimuovia ja näin saatiin aikaiseksi tärpöstysalusta pienelle Pinjalle, joka on juuri aloittanut sormiruoan syömisen. Pöytäliina kiittää ja Pinjakin viihtyy pöydässä kun on kivoja kuvia katseltavana.

Sanomalehdistä saa myös loistavia biojätepusseja! Nämä biojätepussit maatuvat kokonaan eivätkä mainoslehdistä tehtynä maksa mitään. Täältä ihanasta askartelublogista löytyy myös biojätepussien taitteluohje ja sieltä löysin myös ohjeet useimpien valmistamieni tuikkukuppien tekoon.

2014-09-16 22.03.33

Paras tapa viettää syysiltaa

Vanhoille rikkinäisille vaatteille on hankala keksiä käyttöä koska niitä ei voi oikein myydä eikä viedä kierrätykseenkään. Suurin osa kankaista kelpaa kuitenkin kuteiksi! Jos et itse tahdo tehdä kuteista mitään, ovat kuteet kuitenkin arvokkaampia kirpparilla kuin rikkinäiset vaatteet, elikkäs ei kun saksimaan! Kuteiden leikkaus on tyylivapaata hommaa, kunhan kude on tasapaksua (noin lyijykynän paksuista) eikä mukana ole ainakaan paljoa saumoja. Pussilakana on helppo leikata tasaisena renkaana, mutta esimerkiksi paidan leikkaaminen tarjoaakin haastetta, jos tahtoo saada kaiken kankaan hyötykäytettyä ilman että kude katkeaa välissä. Kuteita voi kuitenkin liittää yhteen solmimalla, joten paidankin voi leikata useammassa osassa (esim. keskiosa, hiha & hiha).  Kuteiden leikkaaminen onnistuu iltaisin TV:n katselun lomassa ja se on tosi terapeuttista hommaa! On myös ihana pystyä jatkokäyttämään itselle tärkeitä ja muistorikkaita vaatteita, joita ei raaski heittää menemään.

Minä aloitin tekemään kuteista mattoa vessan lattialle, tosin se vaatii vielä parin t-paidan 2014-09-21 18.43.04verran kierroksia. Tarkoituksena olisi tehdä noin metrin halkaisijaltaan oleva matto. Kudemateriaali kuitenkin löytyy paljon enemmän, joten saa nähdä mitä niistä tulee loihdittua syksyn aikana.

Kaiken tämän ehdin väkerrellä viikon aikana, tosin aikaakin näihin kului melko paljon. Ideoita ja valmistusmateriaaleja on vielä hurjasti, joten uskonpa että aiheeseen palataan myöhemmin jouluaskartelun merkeissä. Tänäkin vuonna aion valmistaa joululahjat ja -kortit itse, joten hyvät vinkit kierrätysmateriaaliaskartelusta tulevat tarpeeseen! Ja mikäli itse haeskelet hyviä ja hauskoja vinkkejä, suosittelen lämpimästi tutustumaan NiksiPirkkaan, aivan loistavaa matskua ja hulluuden rajoilla keikkuvia neronleimauksia! 😀

Ensiviikolla paneudutaan ekoiluun vauvan kanssa. Kokemuksia ja Pinjan mielipide päästetään ilmoille sitten viikon kuluttua.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Viikko 12 – Roskasta aarteita

  1. Pingback: Viikko 23 – Ekojoulu | Mammun ekokokkeilut

Leave a comment