Viikko 1 – Blogin perustaminen ja säännöt

Ensimmäisen viikon tarkoituksena oli suunnitella tämä ekokokkeilu-projekti ja luoda blogi! Sain innostuksen tähän projektiin eräästä blogista, joten ajattelin, että näin saan jaettua kokemuksia ja ehkä jonkin muunkin innostumaan ekoiluista 🙂 Yksi suuri innostaja oli myös NoImpactMan (Dokumentti löytyy mm. Netflixistä, kirja Adlibriksestä ja blogi täältä).

Ihan ensimmäiseksi selvitän, mistä tässä projektissa on kyse.

Ekokokkeilut on yhden naisen projekti (ja perhe joutuu olemaan tietty menossa mukana), joka starttasi 1.7.2014 ja kestää vuoden loppuun. Joka viikko testaan jotain ekotehokasta elintapaa ja/tai luovun jostain pienentääkseni perheemme hiilijalanjälkeä. Täällä voit käydä tsekkaamassa että mikä se hiilijalanjälki on ja kuinka suuri se sinulla on!

Minulla on myös koko projektin ajan (ja toivottavasti sen jälkeenkin) kestäviä kokeiluja käynnissä. Osa näistä tosin on alkanut jo kauan ennen projektia, mutta tässäpä lista näistä koko ajan voimassa olevista “säännöistä”:

1. Ei teollisesti kasvatettua lihaa! Riista ja kala on fine, kunhan kyse ei ole vaarantuneista lajeista kuten esimerkiksi villilohesta. Lihansyöntikielto ei pohjaudu täysin siihen, että lihakarjaa kohdellaan huonosti, vaan siihen, että suuri osa maailmalla kasvatetusta viljasta päätyy lihakarjan rehuksi. Lihakarja käyttää tästä rehumäärästä massansa kasvatukseen vain 10%. Näin ollen 90% viljasta häviää karjan omien elintoimintojen ylläpitoon ja tällä “hukkaan menneellä” viljalla olisi ruokittu jo valtava määrä kasvissyöjiä ;). Jotta riista olisi vielä peräisin mahdollisimman läheltä, päätin liittyä metsästysseuran hirviporukkaan. Siitä sitten enemmän syksymmällä!

2. Ei uusia vaatteita! Kirppareilta saapi ostaa uudenkin, jos sieltä sattuu löytymään. Tähän on yksi poikkeus: uudet kengät saa ostaa, jos vanhat ehtii lahota tämän projektin aikana. Kenkien tulee aina olla laatukamaa, halvalla ei saa hyvää eikä kestävää!

3. Ei muovipusseja! Eli kauppakassi aina matkaan. Myöskin pakkausmateriaaleja tulisi välttää, eli kaikki ostokset isoissa perhepakkauksissa tai mikäli mahdollista, ilman pakkauksia.

4. Kierrätä! Tätä nyt ei varmasti tarvitse tämän enempiä selitellä.

Seuraavana maanantaina eli huomenna alkaakin ensimmäinen todellinen ekokokkeiluviikko. Ensimmäisen viikon teemana on kestovaipat. Faktaa, fiktiota, kokemuksia ja elämyksiä summaillaan sitten ensiviikon loppupuolella!

Mammu kiittää ja kuittaa!

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a comment