Vähän vaipoista ja sananen sähköstä

Kestovaippaviikko on nyt tullut päätökseensä. Viikon aikana ei tarvinnut turvautua kertaakaan kertakäyttövaippoihin ja kestovaipan ominaisuuksia testattiin yöllä, kyläillessä, kauppa- ja lomareissulla sekä mökillä, jossa ei ole sähköä tai juoksevaa vettä. Vaipat olivat oikein toimivia joka tilanteessa, ainoastaan vaippojen pesu olisi tuottanut ongelmia mökillä. Tämä ekokokkeilu oli success ja jää pysyväksi käytännöksi arkeemme. Enemmän kestovaippapohdiskelua viikkokokkeilu-kirjoituksessa, nyt ajatukset kohti seuraavaa kokkeilua.

Sähkön säästö -kokkeilun lähetessä alkoi erilaisten sähkönsäästötapojen pohdiskelu olla ajankohtaista. Ensiksi tulee tietysti paikantaa sähkösyöpöt. Eniten suomalaisissa kotitalouksissa sähköä vie asuintilojen lämmitys ja veden lämmitys. Meidän talomme ja käyttövetemme lämpeää kaukolämmöllä. Kaukolämpö on melko ekotehokas lämmitysratkaisu, tosin tietysti lämmityslaitoksessa käytetty tekniikka ja energianlähde vaikuttaa paljon. Meidän kaukolämpömme on peräisin puusta, eli mm. hiilidioksidipäästöt ovat väistämättömiä. Kuitenkin voimalaitoksilla on energiatehokas polttotekniikka sekä erilaisia suodattimia päästöjen vähentämiseksi. Kun verrataan kaukolämmön voimalaitosten päästöjä suhteessa lämmitettyjen talojen määrään, hakkaa kaukolämpö ekologisuudessa esimerkiksi varaavalla takalla lämpeävän pientalon mennen tullen. Puulämmitteisissä pientaloissa ongelmana on juurikin se, ettei päästöjä valvota mitenkään (eikä minkäänlaisten suodattimien käyttöä vaadita) ja takat voivat olla energiatehokkuudeltaan tuhottoman huonoja eikä poltettava materiaali ole aina optimaalista tai edes poltettavaksi kelpaavaa.

Palataan kuitenkin takaisin aiheeseen eli sähköön. Sähkösyöppöjä meidän taloudessamme taitaakin olla sitten liesi ja uuni, kiuas ja elektroniikka. Olen televisioaddikti, myönnän sen. En oikeastaan edes katso TV:tä, mutta sen täytyy olla jatkuvasti päällä. Tietokonetta käytän yleensä vain oikeasti tärkeisiin juttuihin (Facebookkaus ja bloggailu ei taida lukeutua mukaan), mutta se on _aina_ päällä. Mieheni joutuu myös jatkuvasti huomauttelemaan minua siitä, että jätän valot päälle. Aion ensiviikon aikana haastaa itseni seuraavilla säännöillä:

  1. Ei valoja (paitsi vessaan, siellä ei ole ikkunaa)
  2. Ei tietokonetta (puhelimella saa kuitenkin käyttää nettiä)
  3. Ei TV:tä eikä muutakaan viihde-elektroniikkaa
  4. Ei uunin eikä lieden käyttöä
  5. Ei saunomista

Katsotaanpa miten viikko sujuu näillä säännöillä. TV:n vierotusoireiden analysointia ja raportinpoikasta on luvassa sitten sunnuntaina, aikaisemmin kun ei saa tietokonetta avata 😉

This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

1 Response to Vähän vaipoista ja sananen sähköstä

  1. Pingback: Viikko 3 – Säästä sähköä | Mammun ekokokkeilut

Leave a comment